Hva er Bitcoin?

Bitcoin er en valuta som er digital og desentralisert. Det betyr at det finnes ikke Bitcoin kontanter, da alle transaksjonene skjer elektronisk. Det betyr også at det er ingen bank eller autoritet som fungerer som et mellomledd, så transaksjonene går direkte fra bruker til bruker. Dette kalles også for P2P-teknologi.

På grunn av denne teknologien koster det lite eller ingenting å utføre transaksjoner med Bitcoin. Ingen banker betyr også at valutaen ikke blir påvirket og ustabil som følge av situasjonen i sentralbanker. Siden Bitcoin produseres ikke av noen stat, er det også umulig å produsere for mye av valutaen og innføre inflasjon.

Bitcoin åpner opp det globale markedet

Bitcoin er unikt da konseptet tillater absolutt alle i verden å bruke det. Mange land har strenge regelverk når det kommer til bankkontoer og det koster mye å overføre penger til utenlandske kontoer. Bitcoin gjør det mulig for mennesker fra slike land å befri sin økonomi og bli en del av det globale nettverket til tross for disse regelverkene. Bedriftene kan spare penger på bankoverførsler og kan lettere bli en del av verdensmarkedet.

Hva kan det brukes til og er det trygt?

Bitcoin fungerer akkurat som alle andre valutaer i verden. Du kan kjøpe varer og tjenester på samme måte som med tradisjonelle penger. Hver bruker har sin egen digitale lommebok og Bitcoin har informasjon om dens digitale adresse. Når man handler på en kafé for eksempel, legger man inn adressen til kaféens lommebok på det antallet Bitcoins man ønsker å overføre. Transaksjonen avsluttes ved at man signerer med en nøkkel som er privat for hver bruker.

Kryptografi blir brukt for å opprettholde sikkerheten ved bruk av Bitcoins. Dette sørger blant annet for at ingen andre enn deg kan bruke dine Bitcoins og svindel unngås ved at systemet tillater å bruke en Bitcoin bare én gang. Dette oppnås ved at det føres en offisiell logg over alle transaksjoner. Selve brukeren og informasjonen om ham/henne er allikevel anonym så de som ikke kjenner deg kan ikke få innsyn i hva akkurat du bruker dine Bitcoins på.

Hvordan fungerer det?

Det du trenger for å sette i gang med å bruke Bitcoin er å opprette en lommebok og kjøpe Bitcoins. Det finnes flere applikasjoner på mobil, dataprogrammer og nettsider hvor du kan lett skaffe deg en lommebok. Denne brukes til å oppbevare og motta Bitcoins. Du skaffer deg valutaen ved å oppsøke bedrifter som kan veksle din lokale valuta til Bitcoins.