Hvordan få bedre lånevilkår for huslån

creditDet er temmelig stor forskjell på lånevilkårene hos de ulike bankene, og mange penger å spare ved å forhandle seg fram til bedre betingelser. Dersom du ikke får bedre rente og lavere gebyrer hos din egen bank, bør du kanskje bytte. Nedenfor følger noen tips til hvordan du kan bli en mer attraktiv bankkunde, og noen tips til hva du bør tenke på dersom du vil bytte bank.

Hvordan bli en mer attraktiv bankkunde?

Det kan hende at du nå er i en bedre forhandlingsposisjon enn du var i når du først tok opp huslånet. Disse punktene viser hva som skal til for å bli en mer attraktiv kunde for banken.

1. Har du gått opp i lønn i den senere tiden? Inntekten din sier alt om din betalingsevne, og denne er banken selvsagt svært opptatt av. Jo høyere lønn, jo større betalingsevne, og da blir dette et godt argument i forhandlinger med banken. Kanskje kan du også bevise at du vil ytterligere stige i lønn over de neste årene?
2. Betalingsviljen din er også viktig. Har du den rette viljen til å betale ned lånet ditt, betaler du alltid avdrag til tiden og gjerne mer enn du må?
3. Har boligen din steget i verdi den senere tiden (gjerne mer enn bare generell stigning, området har blitt mer attraktivt eller lignende)? Dette er eventuelt et godt forhandlingskort, fordi ved verdistigning på boligen har banken fått høyere sikkerhet for lånet ditt.
4. Kan du vise til at andre kunder får bedre vilkår enn deg? Eller kan du bevise at du vil få bedre vilkår i andre banker?

Hold oversikt over egne vilkår

bank

Banken din holder ikke rede på om eiendommen din har steget i verdi eller om du har gått opp i lønn, så dette er selvsagt noe du selv må ta opp med banken under forhandlinger. Dersom du kan overbevise banken om at du er en attraktiv kunde, vil banken ofte strekke seg langt for å gi deg bedre vilkår slik at de kan beholde deg som kunde.

Dersom du bytter bank

Et bankbytte kan gi deg bedre lånevilkår, men husk på at det ofte også er kostnader involvert ved å bytte, så undersøk kostnadene grundig. Husk at det grunnet etableringsgebyrer kan ta så mye som noen år før byttet faktisk vil lønne seg. Har du sørget for at du er en attraktiv bankkunde, kan du forsøksvis forhandle deg fram til et gebyrfritt bytte med den nye banken.