Norsk husholdningsbudsjett

Hvorfor bør man ha et husholdningsbudsjett?

family

Årsakene til at mange ikke har eller ønsker å ha et husholdningsbudsjett kan nok være mange og sammensatte. Dersom en av grunnene er at du sliter med å få pengene til å strekke til, bør du absolutt forsøke å lage et husholdningsbudsjett likevel. Dette fordi det kan hjelpe deg med å ta tilbake kontrollen over økonomien, og ikke minst finne ut av en gang for alle om det er noe du selv kan gjøre for å forbedre situasjonen. Dette er et svært godt redskap som vil gi deg total oversikt over familiens økonomi. En annen grunn til at mange kvier seg, kan være at man synes budsjetter er kompliserte. Dette stemmer dog ikke, og leser du videre får du forhåpentlig inspirasjon til å gå i gang med ditt eget husholdningsbudsjett.

Hvordan lage et husholdningsbudsjett? Steg for steg – en guide

1

  • Først må du velge om du vil benytte deg av et av de mange gratis budsjettene du kan laste ned på nettet, om du vil lage et helt eget for eksempel i Excel, eller du kan rett og slett benytte penn og papir! Dersom du kvier deg litt for å lage budsjett, gjør prosessen så enkel som mulig. Eventuelt finnes det også bøker med ferdige budsjetter. Du vil også trenge en enkel kalkulator.
  • Deretter må alt på bordet, det vil si lønnslipper, kvitteringer, regninger og bankutskrifter. Du bør ha tatt vare på alle kvitteringer for innkjøp for minst den siste måneden, og dette bør du gjøre til en vane hele tiden. Del disse aller først inn i to kategorier; en for inntekter og en for utgifter. Så må du regne ut totalen for begge kategorier. Ikke bli nervøs, dersom utgiftene er større enn inntektene er det nettopp dette budsjettet skal hjelpe deg med.
  • Finn ut hva pengene går til. Del utgiftene inn i kategorier. Personlig forbruk er en kategori der det ofte går mer penger enn man forventet, til for eksempel klær, lunsj, snacks og så videre.
  • Nå som du har de faktiske tallene foran deg, er det enklere å se hvor du eventuelt kan foreta endringer. Oftest er det i kategorien personlig forbruk du kan spare mest penger. En god, gammel metode for å kontrollere disse utgiftene, er å sette av en bestemt sum hver måned, og ta ut denne summen i kontanter. Putt pengene på et glass eller i en konvolutt. Et annet mål for husholdningen bør være å nedbetale gjeld, og da alltid den dyreste gjelden først.Nå kan du lage et nytt budsjett der du tar kontroll og bestemmer deg for hvordan husholdningsøkonomien skal se ut. Legg sparing inn i husholdningsbudsjettet.

Eksempel på helt enkelt utgiftsbudsjett

• Faste utgifter (for eksempel boliglån, billån, barnehage, strøm)
• Mer vilkårlige utgifter (årsavvgift, TV-lisens og så videre)
• Forbruksposter (gjerne inndelt i flere kategorier)

For de regningene du må betale, bør du sette inn en fast sum som dekker disse på en egen regnings-/budsjettkonto hver måned. Bruk rådet om å sette av en fast sum til personlig forbruk hver måned. Et husholdningsbudsjett gir deg oversikt og kontroll, slik at du kan slippe å bekymre deg for den personlige økonomien.